Barva: šedohnědá s tmavými pruhy a roztřepenými, zaoblenými okraji křídel.
Velikost: rozpětí křídel dospělce 20 – 25 mm, délka těla 10 – 15 mm.
Vývoj: cca 105 dní, motýl dospělost 2-10 dní, larvy jsou zhruba 15 mm dlouhé a nažloutlé barvy s hnědou hlavou.
Potrava: zrní, nejčastěji se objevuje u tabáku a různých bobů (např. kakaový), čokolády, oříšky, mouka a sušené ovoce, vyskytuje se většinou ve spižírnách, znehodnocují potraviny.
Škody: znehodnocení potravin
Info: Zavíječi jsou hmyz z řádu motýlů. Jedná se o potravinového a skladištního škůdce, který se vyskytuje po celém světě. Vyskytují se jak v domácnostech, tak v potravinářském průmyslu a potravinářských skladech. Často lidé si myslí, že mají doma/firmě/skladu moly, ale jsou na omylu.
Likvidace: Dospělý mol je velmi choulostivý k nízkým teplotám a hyne při teplotách pod 5ºC, housenka je velmi odolná, zvláště v zámotku, a vydrží teplotu -18ºC po dobu 24 hod.